فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 61 (تابستان 1386)

مجله نامه مفید
پیاپی 61 (تابستان 1386)

  • نامه حقوقی
  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/06/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نقش سازمان های غیر دولتی (NGOs) در حمایت از حقوق مصرف کننده
    محسن صادقی، فروغ منتقمی صفحه 3
    یکی از شیوه های حمایت از حقوق مصرف کننده، تشکیل سازمان های غیر دولتی حمایت از حقوق مصرف کننده است. این سازمان ها که تبلور اراده مستقل از دولت و مشارکت خودجوش افراد به شمار می آیند، در غالب موارد در حکم گروه های فشاری هستند که هدف مشترک آنها تلاش برای بهبود وضعیت حقوق مصرف کننده می باشد. لزوم ارائه اطلاعات راجع به کیفیت محصولات به مصرف کنندگان، انتقاد از کیفیت کالاها، اقامه دعوا در محاکم قضایی به نمایندگی از مصرف کنندگان، حل و فصل اختلاف میان مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، افزایش سطح آگاهی مصرف کنندگان از طریق اجرای برنامه های آموزشی، مشارکت در تعیین کیفیت کالاها و تعیین ضوابط ناظر بر گواهی کیفیت، تلاش برای تصویب قوانین و مقررات مقتضی و برقراری ارتباط با سازمان های غیر دولتی سایر کشورها و سازمان های بین المللی فعال درحمایت از حقوق مصرف کننده را می توان از جمله مهم ترین وظایف این نهادها در حمایت از حقوق مصرف کننده دانست.
    در ایران به دلایل سیاسی، اقتصادی، حقوقی و فرهنگی، این قبیل سازمان ها یا اساسا تشکیل نمی شود و یا در صورت تشکیل، چندان کار او فعال نیستند. در این مقاله کوشیده ایم تا پس از بیان ماهیت، نقش و جایگاه این سازمان ها در حمایت از حقوق مصرف کننده، مشکلات آنها را در تحقق اهداف حمایتی شان مطرح سازیم و دلایل ناشناخته بودن این نهادها در ایران و راهکارهای مقتضی برای حل این معضلات را بر شماریم.
    واژگان کلیدی: حقوق مصرف کننده، سازمان های غیردولتی(NGOs)، تولیدکنندگان، کیفیت محصولات، عیب تولید، ایران.
    «درجهان اقتصاد معاصر، حمایت از حقوق مصرف کننده، روزبه روز شکل جمعی به خود می گیرد. ما در جهانی زندگی می کنیم که مصرف کنندگان در موقعیتی کاملا نابرابر با تولیدکنندگان قرار دارند و اقدامات حمایتی سازمان یافته بویژه از سوی خود مصرف کنندگان است که می تواند این نابرابری را به تعادل بکشاند» (maynaud، 1970: 187).
    کلیدواژگان: حقوق مصرف کننده، سازمان های غیر دولتی (NGOs)، تولید کنندگان، کیفیت محصولات، عیب تولید، ایران
  • مفهوم بیگانه از دیدگاه قوانین ممنوعیت یا محدودیت استملاک بیگانگان در ایران
    منوچهر توسلی نایینی صفحه 29
    قانون اساسی، بر جلوگیری از سلطه اقتصادی بیگانه بر اقتصاد کشور تاکید دارد. پیش بینی محدودیت ها و شرایط در مورد تملک اموال غیر منقول، یکی از راه های جلوگیری از سلطه بیگانگان و نفوذ آنان از طریق تصرف اراضی یک کشوراست. بیگانگان ممکن است با خرید املاک متعدد در ناحیه ای از قلمرو یک کشور آن ناحیه را از قلمرو کشور تجزیه نموده و به خود اختصاص دهند. قانون 16 خرداد 1310، تملک املاک مزروعی را برای اتباع خارجی ممنوع نموده است. آیین نامه استملاک 25 مرداد 1328 وآیین نامه چگونگی تملک اموال غیر منقول توسط اتباع خارجی غیر مقیم در جمهوری اسلامی ایران (مصوب 19/9/1374 هیات وزیران)، تملک محدود اموال غیر منقول را با شرایطی و با مجوز دولت پذیرفته اند. در این قوانین و قانون مدنی در مورد تملک اموال غیرمنقول در ایران، زمانی که تابعیت خارجی یا ایرانی مطرح می شود، می توان دوگروه را از هم متمایز کرد: گروه اول کسانی اند که از نظر حقوق بین الملل خصوصی ایران بیگانه شناخته می شوند. این افراد عبارتند: آپاترید ها، ایرانیانی که طبق مقررات، تابعیت ایران را ترک نموده اند، زنان ایرانی که با مردان اتباع کشورهای خارجی ازدواج نموده و تابعیت شوهر بر آنان تحمیل می شود، اتباع خارجی غیر مقیم در ایران و اتباع خارجی مقیم درایران. گروه دوم افرادی هستند که تبعه ایران شناخته می شوند لیکن از نظر قوانین استملاک اتباع بیگانه در وضعیتی مشابه با اتباع بیگانه قراردارند. این افراد عبارتند از: ایرانیانی که بدون رعایت مقررات، تابعیت ایران را ترک وتابعیت خارجی را کسب کرده باشند و ایرانیانی که دارای تابعیت مضاعف باشند و در دعاوی اموال غیر منقول، به تابعیت خارجی خود استناد کنند. بررسی وضعیت این دو گروه نشان می دهد که قانون گذار ایرانی در قوانین استملاک اتباع بیگانه در ایران به دنبال آن بوده که با وسعت بخشیدن به مفهوم بیگانه صرف نظر از مفهوم حقوق بین الملل خصوصی آن، زمینه سلطه بیگانگان برمنابع طبیعی و اقتصادی کشور را از طریق مالکیت اراضی از بین برده و یا آن را تحت کنترل خود در آورد.
    کلیدواژگان: استعلاک، بیگانه، تبعه، اموال غیر منقول، ترک تابعیت
  • حقوق اجرا کنندگان آثار هنری و ادبی
    محمود صادقی، شیما پورمحمدی صفحه 51
    اجراکنندگان گروه مهمی از هنرمندانند که آثار ادبی و هنری را به جامعه عرضه می کنند. گاه اجراکننده در اجرای خود چنان مهارت و خلاقیتی نشان می دهد که توجه عده ی زیادی از مردم دنیا را به سوی خود جلب می کند؛ به طوری که بسیاری حاضر می شوند با پرداخت هزینه زیاد در اجرای زنده او حضور پیدا کنند یا اجرای ضبط شده روی نوار را خریداری کنند. فقدان قوانین و ضمانت اجراهای موثر در زمینه حمایت از اجراکنندگان از یک سو و پیشرفت و توسعه صنعت ضبط، تکثیر و توزیع آثار صوتی از سوی دیگر، موجب شده است که افراد سودجو به ضبط، تکثیر و توزیع غیرقانونی این آثار پرداخته و با نادیده گرفتن و نقض حقوق اجرا کنندگان از این راه سود کلانی بدست آورند. کنوانسیون رم 1961 که اولین معاهده بین المللی مخصوص حقوق مرتبط است، برای اجرا کنندگان به صورت سلبی امکان منع دیگران از ضبط، تکثیر و توزیع را قائل شده است. معاهده اجراها و آثار صوتی وایپو 1996 (WPPT)، سطح حمایت از اجراکنندگان را ارتقا بخشیده و ضمن شناسایی حقوق مادی، چون حق انحصاری ضبط، تکثیر، توزیع و پخش امواج رادیویی، حقوق معنوی، چون حرمت نام و حرمت اثر، نیز برای آنان شناخته است. در معدود مقررات ایران که تا کنون در زمینه مالکیت ادبی هنری وضع شده، حقوق اجراکنندگان به طور صریح مورد توجه قرار نگرفته است. اما پیش نویس قانون جدید مالکیت ادبی و هنری، حاوی مقررات مفصلی است که در صورت تصویب می تواند در تمام زمینه ها، از جمله حقوق اجرا کنندگان، خلاهای موجود را برطرف و حقوق ایران را با استانداردهای بین المللی هماهنگ سازد.
    کلیدواژگان: حق مولف، حقوق مرتبط، حقوق اجرا کنندگان
  • جلوه های فولکلور و سیستم های حقوقی موجود
    نجادعلی الماسی، بهنام حبیبی صفحه 77
    جلوه های فولکلور مجموعه ای از تولیدات، آثار، خلاقیت و عقاید و سنن گروه یا جامعه ای معین است که با شیوه های ملموس و غیرملموس و در قالب اشکال هنری (اعم از اجرایی و غیراجرایی) و ادبی یا به صورت دانش بومی (شامل دانش طبی، دانش کشاورزی و دانش زیست محیطی)، منابع طبیعی و منابع ژنتیک و غیره تبلور یافته و به یک معنا عامل شناسایی اجتماعات و شناسنامه فرهنگی این جوامع می باشد که در طول قرن ها میراث فرهنگی و تمدن ملت ها را شکل داده است.
    در مقاله حاضر ضمن اشاره به سیر تاریخی حمایت از جلوه های فولکلور و شناسایی و توصیف آنها به لحاظ اهمیت بعد «تجاری» جلوه های فولکلور نقش آنها را در توسعه اقتصادی پایدار و تحول اقتصادی به ویژه در زمینه صنایع دستی و آثار هنری نتیجه گیری می کنیم. و در وجه «فرهنگی» این جلوه ها با اذعان به لزوم «شناسایی»، «حفظ»، «تبلیغ» و تشویق آنها به روشنی درمی یابیم که مفهوم «حفظ و تضمین» جلوه های فولکلور اعم از مفهوم «حمایت» سیستم مالکیت فکری(IP) می باشد. از این رو با وجود این که برخی از جلوه های فولکلور زیر چتر حمایت اثباتی و حمایت پیشگیرانه سیستم IP قرار می گیرند ولی به دو علت «ماهوی» و «قانونی» نقص و ناتوانی این سیستم آشکار می باشد و اتخاذ یک سیستم ویژه و مستقل را ضروری می نماید. در این راستا با تدبیر در ماهیت جلوه های فولکلور می توان «حمایت از طرح ها و تولیدات بومی»، «حمایت در مقابل ادعاهای واهی نسبت به اصالت» و توجه به «حقوق جمعی و اخلاقی» را در شکل سیستم ویژه از سیستم IP وام گرفت و یا با توجه به اقدامات منطقه ای و بین المللی و تجربیات برخی کشورها از سیستم ویژه و مستقلی در قالب کنوانسیون ها، پروتکل ها، موافقت نامه ها یا قوانین داخلی جهت حمایت بهره جست.
    کلیدواژگان: فولکلور، جلوه های فولکلور، میراث فرهنگی، مالکیت فکری
  • سیاست جنایی ایران در قبال بزه اخذ پورسانت
    جعفر کوشا، روح الله رخ فروز صفحه 97
    فساد مالی قدمت طولانی دارد اما در دو دهه اخیر در سطح ملی و بین المللی توجه بیشتری به آن معطوف شده است. مفاسد مالی مصادیق متعددی را در بر می گیرد. از جمله آنها اخذ مزایای مالی توسط ماموران خرید در معاملات دولتی می باشد، که طبق قوانین کیفری ما تحت عنوان بزه اخذ پورسانت قابل تعقیب است. البته در اسناد بین المللی مربوط، عنوان مستقلی برای این بزه در نظر گرفته نشده و تحت عنوان کلی فساد مالی بیان شده است. هدف اصلی این متن بررسی سیاست جنایی ایران در قبال این بزه می باشد و طی آن بررسی می شود که آیا سیاست جنایی ایران در این زمینه سیاستی یک سویه و سرکوبگرایانه است؟ و آیا در سیاست جنایی ایران در این رابطه به یافته های علمی توجه شده است؟ در موارد مقتضی به اقدامات بین المللی اتخاذ شده در این زمینه نیز اشاره می شود.
    کلیدواژگان: پورسانت، سیاست جنایی، فساد مالی
  • راهبردهای جدید سیاست جنایی در مبارزه با فساد با تاکید بر جرایم ارتشا و اختلاس
    حسین آقابابایی صفحه 119
    ضرورت مبارزه با فساد اقتصادی و مالی در سطح ملی و بین المللی به ایجاد سیاست جنایی خاصی حول این موضوع منجر شده است. تلاش های ملی و منطقه ای برای مبارزه همه جانبه با فساد، به تصویب کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با فساد انجامیده است. راهبردهای جدید مورد توجه در این کنوانسیون و تحولات حقوق کیفری ایران در امر مبارزه با فساد، موضوع این نوشتار است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، فساد ارتشاء اختلاس
  • مفهوم، مبانی و لوازم آزادی اطلاعات
    باقر انصاری صفحه 137
    در سال های اخیر، به ویژه پس از تقدیم «لایحه آزادی اطلاعات» به مجلس شورای اسلامی، بحث از آزادی اطلاعات در مجامع حقوقی کشور اهمیت خاصی پیدا کرده است. باوجود این، مباحثی که در این خصوص صورت گرفته بیشتر به ضرورت و اهمیت این آزادی معطوف بوده و به سایر جنبه های آن توجه زیادی نشده است.
    این مقاله در صدد است علاوه بر توضیح مفهوم و مبانی آزادی اطلاعات، اصول و قواعدی را که برای شناسایی و اعمال کارآمد آن در نظام حقوقی کشور باید مورد توجه قرار گیرد تبیین نموده و نحوه کاربست اصول و قواعد مذکور در قوانین آزادی اطلاعات برخی از کشور ها را مورد مطالعه تطبیقی قرار دهد. این مقاله می تواند در نقد و بررسی لایحه مذکور و تصمیم گیری در خصوص آن مفید باشد.
    کلیدواژگان: آزادی اطلاعات، حق دسترسی به اطلاعات، شفافیت، مبارزه با فساد، لایحه آزادی مطبوعات
  • میانجی گری در مناقشات بین المللی الگوی میانجی گری جمهوری اسلامی ایران در بحران قره باغ و تاجیکستان
    محمود واعظی صفحه 159
    میانجی‎گری به عنوان یک رویه حقوقی و سیاسی برای حل و فصل اختلافات بین المللی از تاریخ طولانی در فرهنگ‎های مختلف از جمله فرهنگ اسلامی برخوردار می‎باشد. در این چارچوب جمهوری اسلامی ایران بنا بر آموزه های دینی و همچنین مصالح دولت اسلامی در دو مناقشه مهم بین المللی اقدام به میانجیگری کرده است. الگوی میانجی گری جمهوری اسلامی ایران در دو مناقشه قره باغ و تاجیکستان ضمن رعایت اصول اولیه میانجی گری، از جمله اصل بی طرفی و اصل رضایت طرفین، متضمن رویکرد تازه ای به موضوع میانجی گری است که مبتنی بر میانجی گری جمعی می باشد.
    در آسیای مرکزی و قفقاز با توجه به پیشینه تاریخی و اختلافات قومی بسیار پیچیده، توفیق در میانجی‎گری به شرایط و عوامل متعدد داخلی و همچنین بازیگران خارجی بستگی دارد. بر این اساس جمهوری اسلامی ایران در دو مناقشه قره باغ و تاجیکستان با توجه به فراهم بودن زمینه میانجی گری، و آمادگی طرفین مناقشه، تلاش کرد با استفاده از پشتوانه های فرهنگی و سوابق تاریخی مشترک با طرفین مناقشه، از این ظرفیت ها جهت حل و فصل مناقشه بهره ببرد.
    کلیدواژگان: میانجی گیری، مناقشات بین المللی، جمهوری اسلامی ایران، قره باغ، تاجیکستان
  • تحول حقوق بین المللی کار در دهه اخیر و تاثیر آن بر حقوق داخلی
    سیدعزت الله عراقی صفحه 183
    با عرض سلام و ادب خدمت همکاران ارجمند، دانشجویان عزیز و همه خانم ها و آقایان محترم که در این جلسه شرکت دارند. موضوع بحث من«تحول حقوق بین المللی کار در دهه اخیر و تاثیر آن بر حقوق داخلی» است. پیش از بحث لازم است این نکته را یادآوری کنم که بعضی از امور گاهی خیلی طبیعی و عادی تلقی می شود در حالی که تا این مرحله، سیر پرفراز و نشیبی داشته است. یک نمونه همین دانشگاه مفید است که ترکیبی از تحصیلکردگان حوزه و دانشگاه را در خود جای داده و مرکزی را هم اداره می کند به نام«مرکز حقوق بشر». اینها به ظاهر امری طبیعی است ولی با محدودیت های بسیاری که وجود داشته و دارد شکل گیری این گونه مراکز را قدر بدانیم و از آن ها استفاده کنیم. استاد شهید مطهری در مجموعه مقالاتی که با عنوان «مرجعیت و روحانیت» بعد از رحلت مرحوم آیت الله بروجردی منتشر می شد یادآور می شود وقتی موسس حوزه علمیه قم مرحوم آیت الله حائری می خواستند دروس جدیدی از جمله آموزش زبان خارجی را به درس های معمول حوزه اضافه کنند بازاریان تهران مخالفت کردند و گفتند ما سهم امام را نمی پردازیم تا طلاب زبان کفار یاد بگیرند. از این حادثه چند دهه بیشتر نمی گذرد ولی الان در همین شهر و به وسیله حوزوی ها، دانشگاهی تاسیس شده است که در آن هم زبان خارجی تدریس می شود و هم مطالعاتی مثل مطالعات حقوق بشر صورت می گیرد. این نکته را خدمت نسل جوان عرض می کنم تا بدانند که در چه فضایی زندگی می کنیم و بعضی از این کمبودها معلول چه عواملی است. این یادآوری ای بود که به نظرم آمد خالی از فایده نباشد خدمت دوستان جوان عرض کنم. حال بحث خود را با یک مقدمه شروع می کنم.
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 196
|
  • The Role of Non-Governmental Organizations (NGOs) in Protecting the Rights of Consumers
    Mohsen Sadeghi, Forough Montagham Page 3
    Establishing NGOs is one of the ways for the protection of consumer rights. These organizations are considered as symbols of wills independent from the government and their common purpose is to improve the position of consumer rights protection. Providing information on products quality, dispute settlement between consumers and producers, campaigning for the enactment of suitable and required laws and regulations and establishing relations with NGOs of other countries and international active organizations are the most important functions of NGOs in the field of consumer rights protection. In Iran, due to political, economic, legal and cultural obstacles, these organizations are either not established at all or are not active. In this article, we will consider the nature, function and position of NGOs in consumer protection and survey their problems in achieving purposes for which they are established and offer appropriate solutions.
    Keywords: Consumer Rights, Non, Governmental Organizations (NGOs), Producers, Products Quality, Product Defect, Iran
  • The Concept of Foreigner in the Laws Forbidding or Limiting the Possession of Immovable Property by Foreign Nationals in Iran
    Manuchehr Tavassoli Naini Page 29
    Iran’s Constitution emphasizes on the prevention of foreign economic domination in the country. The provision of limitations and conditions for possessing immovable property by foreigners is considered as a means in this regard. The law relating to the “Ownership of Immovable Property by Foreign Nationals”, enacted on 6 June 1931, forbids the possession of agricultural lands by foreigners. There are some regulations which allow a limited right to foreigners to possess immovable property under certain conditions. Two distinct groups of foreigners may be found when examining these laws and regulations. The first group consists of those who are aliensaccording to Iranian private international law. The second group comprises those who are Iranian nationals but are treated as foreigners as to the possession of immovable property.This article will examine the position of the two above groups to show that the underlying purpose is to prevent foreign domination in the country.
    Keywords: Possession of Property, Foreign National, Iranian National, Immovable Property
  • Performer's Rights
    Mahmoud Sadeghi, Shima Poormohammadi Page 51
    Performers are a prominent group of artists that present literary and artistic works to the public. Sometimes a performer shows such a creativity and skill in his performance that attract the attention of a lot of people in the world as they are ready to pay high expenses to watch the artists’ performances or buy their recorded version. Absence of effective laws and sanctions concerning the protection of performers, on one side, and industrial progress of recording, reproduction and distribution of recorded performance, on the other, causes profiteers to unlawfully record, reproduce and distribute these works and make huge profits ignoring and violating the performers’ rights. Rome Convention (1961), the first international convention specially adopted for the protection of related rights, in a negative way grants performers the right of preventing others from recording, reproduction and distribution of their works without their authorization.WIPO Performances and Phonograms Treaty (1996) has increased the protection of performers’ rights and identified economic rights such as exclusive rights of recording, reproduction, distribution and broadcasting of radio signals, as well as their moral rights such as paternity and integrity. In the few laws and regulations in Iran relating to literary and artistic property, performers’ rights have, to this day, not been considered. But new literary and artistic property law draft includes comprehensive regulations which if enacted could fill the gaps and bring Iranian law to harmony with international standards.
    Keywords: Author's Rights, Related Rights, Performer's Rights
  • Expressions of Folklore and Existing Legal Systems
    Nejad Ali Almasi, Behnam Habibi Page 77
    Expressions of Folklore include (but are not limited to) productions, creations, innovations, beliefs and traditions belonging to a specific group or society. Also natural and genetic recourses are included in the Expressions of Folklore. Folklore is probably the most important and well-acclaimed component of the cultural heritage of a nation. The Issues discussed in this article highlight one crucial point: An attempt to protect indigenous folkloric works and traditional knowledge within existing intellectual property law system is akin to fitting a square peg in a round hole. The former underlies a dominant social and economic order, which has afforded little accommodation to the principles espoused by the latter.The tenets of individualism and economic value that are central to Eurocentric thought and legal order are alien to indigenous peoples, who embrace a holistic attitude to life and nature.It is this understanding that should inform the dominant social order vis-à-vis any attempt to accommodate the interests of indigenous peoples in the legal system. It is suggested here that the most suitable means of addressing the problem is through the enactment of sui generis legislation, which recognizes indigenous intellectual property rights as a distinct and separate group of rights from copyright regimes though there may be similarities.The legislative action must be reinforced by effective policy guidelines and protocols, as well as educational campaigns that promote recognition of the right of indigenous peoples to own and benefit from their own cultural heritage.
    Keywords: Folklore, Expressions of Folklore, Cultural Heritage, Intellectual Property
  • Criminal Policy of Iran In Front of Taking Percent
    Jafar Kousha, Roohollah Rokhforouz Page 97
    Although corruption has a long history, it has been the subject of more attention at national and international levels in two recent decades. Corruption may manifest itself in numerous forms, including receiving financial advantages by purchase functionaries in governmental transactions. The crime is prosecuted as the crime of taking percent in our criminal laws. The relevant international instruments do not allocate an independent title for this crime and it is merged under the general title of corruption. The main aim of this article is to consider Iran’s criminal policy towards this crime. An attempt is made to illustrate whether Iranian criminal policy in this field is unilateral and repressive and whether Iran’s criminal policy attends to the scientific findings in this field. A reference to international measures will also be made where appropriate.
    Keywords: Percent, Corruption, Criminal Policy
  • New methods of Criminal Policy on Fighting against Corruption, with an Emphasis on the Crimes of Bribery and Embezzlement
    Hossein Aghababaee Page 119
    The necessities of fighting against corruption in the national and international arenas have created a specific criminal policy toward this subject. National and regional attempts to launch an all-round combat against corruption have led to the adoption of the United Nations Convention against Corruption. The new methods considered in this convention as well as the Iranian criminal policy on fighting against corruption have been examined in this article.
    Keywords: Criminal Policy, Corruption, Bribery, Embezzlement
  • Concept, Foundations and Requirements of Freedom of Information
    Bagher Ansari Page 137
    Recently a bill on freedom of information is submitted to Iranian parliament. This bill has stressed on the right of access to information held by public entities. It seems, however, that there is no common conception in Iranian society regarding freedom of information and its very requirements for being fully fulfilled. This essay, using a comparative method, has introduced foundations and requirements of freedom of information and making it as a real and efficient tool for access to real information. Results of this research can be used in law making regarding freedom of information.
    Keywords: Freedom of Information, Right to Information, Human Rights
  • Mediation in International Disputes:Islamic Republic of Iran's Mediation Model in the Karabakh and Tajikistan Crises
    Mahmood Vaezi Page 159
    Mediation as a legal and political practice for the resolution of international disputes has a long history in different cultures including the Islamic culture. In this framework, the Islamic Republic of Iran mediated in two significant international disputes according to religious teachings and the expediencies of the Islamic state. While observing the main principles of mediation including those of impartiality and mutual consent, the Islamic Republic of Iran's mediation model involves a new approach to the subject of mediation based on collective mediation.Due to its historical background and very complicated ethnic differences in Central Asia and the Caucasus, success in mediation depends on many internal factors as well as external actors. On this ground, the Islamic Republic of Iran tried to mediate in the two Karabakh and Tajikistan disputes relying upon its cultural and historical commonalties with them. Moreover, favorable conditions for mediation and the readiness of parties involved in both disputes were influential in this decision.
    Keywords: Mediation, Islamic Republic of Iran, Karabakh, Tajikistan, International Disputes